Påbud fra arbejdstilsynet er normalt både besværlige og dyre, men for en midtjysk smed medførte det massive besparelser og bedre arbejdsklima.

07.10.2014

Smed sparer 50.000 kWh om året

Bjarke Skov Knudsen ejer Midtjysk Smedie ApS, der er en klassisk Smedie, der specialiserer sig i opgaver inden for tung transport. Bjarke fik besøg af arbejdstilsynet, der fandt at udluftningen i værkstedshallen var mangelfuld og Midtjysk Smedie fik påbud om at etablere en overordnet udluftningsløsning for hallen. 

Bjarke indhentede tre tilbud, hvor tilbuddet fra Turbovex på tre TX 3100A ventilatorer var klart det bedste.

- Jeg indhentede tre forskellige tilbud, men det var fra starten klart, at det var umuligt for konkurrenterne at matche pris og kvalitet fra Turbovex. Jeg fik en tidligere kollega med stort branchekendskab til at se på tilbuddet, og hans udmelding var klar. Turbovex var bedst og billigst, forklarer Bjarke.

Derudover fortæller Bjarke, at det i hans værksted er utroligt vigtigt, at loftskranen ikke bliver obstrueret af udluftningen. Anlægget er blevet monteret med kun en taggennemføring pr. enhed og uden tilslutning af yderligere rør. Derfor kommer Turbovex-anlægget ikke i vejen. 

STORE ENERGIBESPARELSER GØR INVESTERINGEN MINDRE
De tre kraftfulde TX 3100A-anlæg, der hver kan flytte op til 3000 kubikmeter luft i timen, er ikke noget greb i lommen for en mindre smedevirksomhed, forklarer Bjarke Knudsen. Men skulle Midtjysk Smedie have levet op til arbejdstilsynets krav om udskiftning af luften i hallen havde det før været en dyr fornøjelse. I det lys har det nye anlæg sparet rigtigt meget energi. Helt præcist 50.000 kWh om året. Energibesparelsen skal ses i relation til, hvor meget energi det ville kræve at leve op til reglerne, som hallen var før installationen. I fyringsolie, som de bruger hos Midtjysk Smedie svarer 50.000 kWh til ca. 5000 liter fyringsolie. Eller over 55.000 kroner om året oplyser Q8 med reference til deres listepriser.

- Det er sjældent billigt, når arbejdstilsynet giver påbud i en virksomhed som min, men denne gang var besøget nu ikke så træls. Jeg blev rigtigt nok påført en ekstra udgift, men i samarbejde med Turbovex fandt vi den mest optimale løsning, hvorpå vi kunne leve op til påbuddet, forklarer Bjarke. 

Han tilføjer, at han gennem rådgivning fra Turbovex også fik en fin udbetaling for den energibesparelse, han kunne sælge.

Bjarke konstaterer, at der ikke er støj fra ventilationen og heller ikke træk, hvor de arbejder. Komforten er simpelthen blevet bedre, og de tre TX 3100 ventilatorer har vist sig som en meget omkostningseffektiv måde, at leve op til arbejdsmiljøkravene.